Lactoza este un carbohidrat format din 2 molecule legate intre ele
(glucoza si galactoza). Cele 2 molecule nu pot trece din intestin in organism decat dupa ce sunt
desfacute, proces care implica actiunea unei enzime numite lactaza.
Lactoza care nu poate fi digerata de lactaza ramane in intestin. Ea
va fi fermentata sub actiunea bacteriilor care populeaza colonul (intestinul gros). Se vor produce astfel
gaze si o serie de produsi care determina balonarea, gaze si zgomote abdominale, crampe si diaree.
Intensitatea manifestarilor depinde de mai multi factori, printre care si de cantitatea de lactoza care
ajunge in intestin si de cantitatea de lactaza disponibila pentru digestia lactozei.
Nu. Cele 2 afectiuni nu sunt inrudite, desi in 20% din cazuri
persoanele cu intoleranta la lactoza prezinta si alergie la lapte. Aceasta din urma este declansata de
proteinele din lapte fata de care organismul produce factori de aparare. Alergia la proteinele din lapte
se manifesta prin eruptii cutanate, simptome respiratorii etc.
Intoleranta la lactoza apare la persoanele care au deficit de
lactaza. Acest deficit poate fi unul fiziologic, determinat genetic si care inseamna o scadere a
activitatii enzimei lactaza pe masura ce inaintam in varsta. In lume, 3 din 4 persoane isi pierd la un
moment dat capacitatea de a digera complet lactoza. La unele popoare, asa cum sunt cele din Asia de Est,
America de Sud sau Africa de Sud, pana la 100% din persoane au intoleranta la lactoza, in timp ce in
nordul Europei frecventa este de sub 5%. In Europa centrala, 20-40% din persoane sufera de intoleranta la
lactoza. Deficitul de lactaza poate fi insa si secundar, temporar, atunci cand apare dupa anumite
afectiuni intestinale, cum ar fi gastroenteritele. In lume exista putine cazuri de deficit congenital de
lactaza, intoleranta manifestandu-se in acest caz inca de la nastere de la primul contact cu laptele
matern.
Intensitatea manifestarilor intolerantei la lactoza depinde de
cantitatea de lactoza consumata. Laptele si produsele lactate contin cea mai mare cantitate de lactoza.
Lactatele maturate, cum ar fi unele soiuri de branza, si untul contin cantitati mici de lactoza. Aceasta
se gaseste insa si in alte alimente, cum ar fi piureul de fulgi de cartofi, painea, pizza, pastele,
deserturi si prajituri etc.
Chiar daca ai manifestari neplacute ale intolerantei la lactoza, nu
trebuie sa renunti la lapte sau lactate, pentru ca acestea sunt o parte importanta a unei alimentatii
complete si echilibrate si asigura organismului calciu si alte minerale, proteine si vitamine. Un
supliment de lactaza in timpul mesei poate ajuta la prevenirea sau ameliorarea manifestarilor de
intoleranta la lactoza. In plus, daca iei masa in oras si nu stii cate lactoza contin alimentele
comandate, cel mai bine este sa previi aparitia manifestarilor luand un supliment de lactaza. Laluk te poate ajuta, deoarece contine lactaza naturala. De asemenea,
poti imparti cantitatea de lactoza la mai multe mese si poti combina lactatele cu alte alimente (de
exemplu, poti manca cereale cu lapte)
Laluk este un supliment
alimentar care contine lactaza naturala. Dupa ce ai inghitit Laluk,
acesta trece de stomac si ajunge in intestin unde digera lactoza, in acelasi mod in care actioneaza si
lactaza proprie a organismului. Laluk actioneaza doar la nivelul
intestinului si nu trece in organism.
Cantitatea de lactaza din capsula de Laluk se masoara in unitati FCC (Food Chemical Codex). Fiecare capsula
de Laluk contine 4500 unitati FCC de lactaza, care pot digera circa
15 grame de lactoza.
Laluk contine lactaza
naturala. Orice persoana care are simptome de intoleranta la lactoza poate beneficia de un supliment de
lactaza. Daca nu esti sigur ca Laluk este pentru tine, intreaba
medicul sau farmacistul.
Studiile clinice care au evaluat siguranta clinica au aratat ca
lactaza este bine tolerata si nu s-au inregistrat reactii adverse diferite fata de placebo. Laluk este un supliment alimentar care contine lactaza si nu trebuie sa
inlocuiasca o alimentatie variata si echilibrata si un stil de viata sanatos. Doza zilnica recomandata
este de 1 - 5 capsule si nu trebuie depasita aceasta doza.