Intreaba-ne !

cutie laluk

Ce este lactoza?

Laluk administrat in timpul mesei ofera un supliment de lactaza si ajuta organismul la digestia lactozei.

Lactoza este principalul zahar din lapte si produsele derivate din lapte. fiind o sursa importanta de energie pentru organism, dar implicata si in absorbtia unor minerale importante, precum calciul sau magneziul.

Descoperita in 1619 de catre Fabrizio Bartoletti, a fost identificata chimic abia dupa 160 de ani ca fiind un dizaharid format din doua molecule simple (glucoza si galactoza) unite intre ele. Pentru a fi folosita, lactoza trebuie prelucrata in intestin de catre enzima numita lactaza.

Unde se gaseste lactoza?

Lactoza se gaseste in special in laptele mamiferelor (inclusiv laptele matern, laptele de vaca, oaie, capra, chiar fiert) si inderivatele de lapte - produsele lactate – indiferent daca sunt integrale sau cu continut redus de grasimi.

Acestea nu sunt insa singurele surse, deoarece lactoza este folosita si in industria alimentara si in fabricarea produselor medicamentoase.

In alimentatie, lactoza se adauga din motive tehnologice sau pentru a ameliora gustul si/sau consistenta preparatelor. Astfel, sosurile sau supele instant, alimentele semipreparate, conservele sau praful pentru piure de cartofi, pralinele, ciocolata, painea, biscuitii sau prajiturile, precum si mezelurile pot contine lactoza.

Lactoza este utilizata ca aditiv in medicamente si suplimentele nutritive si o regasim de exemplu in anticonceptionale, pansamente gastrice si antihipertensive.

buton afla mai mult

femeie cu copil

Ce este intoleranta la lactoza?

Reprezinta incapacitatea organismului de a digera complet lactoza din alimente si este datorata unui deficit al enzimei lactaza. Se manifesta prin tulburari digestive induse de consumul de alimente care contin lactoza si este cea mai frecventa forma de intoleranta alimentara.

Acestea nu sunt insa singurele surse, deoarece lactoza este folosita si in industria alimentara si in fabricarea produselor medicamentoase.

La nastere si in perioada alimentatiei exclusiv lactate, organismul produce o cantitate suficienta de lactaza. Sunt foarte rare cazurile de copii nascuti fara lactaza (cateva zeci de cazuri in intreaga lume), iar boala lor se numeste “deficit congenital de lactaza”.

In mod fiziologic, productia de lactaza incepe sa scada pe masura ce inaintam in varsta. La unele persoane mai repede si mai intens, la altele mai incet.

Cand cantitatea de lactaza scade, lactoza ramasa neprelucrata ajunge in intestinul gros, fermenteaza si produce manifestari neplacute, cum ar fi balonare, zgomote abdominale suparatoare, gaze, disconfort sau dureri abdominale de tipul crampelor, diaree. Aceste simptome apar de obicei in primele 2 ore dupa consumul alimentelor sau bauturilor care contin lactoza.

Cum pot afla daca am deficit de lactaza?

Testul de incarcare cu lactoza, testul hidrogenului expirat si testul genetic sunt utilizate pentru a diagnostica deficitul de lactaza si intoleranta la lactoza. Un test rapid pentru a afla cat de bine digeri lactoza poti face raspunzand la 3 intrebari.

buton afla mai mult

femeie cu copil

Trebuie sa renunt la alimentele cu lactoza?

Laptele si lactatele constituie o parte importanta a alimentatiei noastre de zi cu zi, pentru ca asigura calciu si minerale, dar si proteinele si vitaminele de care organismul are nevoie.

Manifestarile intolerantei la lactoza pot fi prevenite sau ameliorate prin administrarea in timpul mesei a unui supliment de lactaza, asa cum este Laluk.

buton afla mai mult